Alger är havets grönsaker

Alger är rika på proteiner, mycket rika på vitaminer och makalöst rika på mineraler. Alger var förr i tiden ett ganska vanligt inslag i kosten längs våra kuster. Är du Bohuslän kan du själv bekanta dig med våra vanligaste ätliga alger. Det är lätt att plocka alger och efter rensning kokar du dem som du kokar potatis: i lättsaltat vatten cirka 25 minuter eller tills de är mjuka. Alger har en speciell smak och precis som hos grönsaker som växer på land varierar både smak och konsistens från sort till sort. När det sedan gäller att komponera maträtter är den enda begränsningen din egen fantasi. Du kan ha alger i soppor, grytor, gratänger, sallader eller på smörgås. Du kan även rosta algerna och smula sönder dem och använda som garnering eller bordskrydda. Många vegetariska kokböcker bjuder på goda algrecept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *